Przegląd aktualności kulturalnych Wałcza Przegląd aktualności kulturalnych Wałcza

Smaki dziedzictwa

„Smaki dziedzictwa" to hasło tegorocznych Europejskich  Dni Dziedzictwa.  Od  kilku lat    bierze w nich także udział Muzeum Ziemi Wałeckiej, przygotowując dostosowane tematycznie imprezy. Tym razem w wałeckim muzeum można więc było skosztować potraw, które jadano w średniowieczu. Na przygotowanym na muzealnym dziedzińcu palenisku między innymi uwarzono kaszę z cebulą i grzybami oraz kaszę na mleku z suszonymi owocami i miodem. Na przystrojonym owocami jarzębiny  stole czekały podpłomyki, miód, powidła i suszone owoce. Chętnych do degustacji nie brakowało, wszyscy chwalili zwłaszcza kaszę na słodko.  Był też pokaz wędzenia ryb i warzenia soli Michała Ostrowskiego, poprzedzony wykładem o rybach i rybakach.

Źródło/tekst i zdjęcia: Beata Stankiewicz, MZW